Diş taşı temizliği (scaling and root planing), diş hekimliğinde önemli bir bakım prosedürüdür. Diş taşı, diş yüzeyinde biriken mineralize plakların zamanla sertleşmesiyle oluşur. Bu birikim, diş eti hastalıklarına ve diş çürüklerine neden olabilir. Scaling and root planing işlemi, diş taşlarını temizlemek ve diş kök yüzeylerini düzeltmek için yapılır. Bu, diş sağlığınızı korumanın önemli bir parçasıdır. Eğer bu konuda daha fazla bilgi ya da randevu talebiniz varsa, lütfen sormaktan çekinmeyin.
Diş hekimleri tarafından profesyonel olarak yapılan bir uygulamadır. Diş hekimi, uygulama sırasında özel aletler kullanarak dişlerde biriken diş taşlarını temizler. Bu aletler arasında ultrasonik cihazlar, özel diş telleri ve küçük el aletleri yer alır. Diş hekimleri, dişlerin arka tarafında biriken plak ve tartarın temizlenmesi için dişlerin arka tarafına özel aletler sokabilir. Bu nedenle, oluşmuş diş taşı ve tartarı temizletmek için düzenli aralıklarla bir diş hekimine gitmek gerekir.
Diş taşı temizliğinin başta ağız ve diş sağlığının korunması olmak üzere birçok faydası vardır. Bu işlem sayesinde diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının önlenmesi sağlanabilir. Diş taşı temizliği ile dişler daha beyaz ve parlak görünebilir. Diş taşı temizliği genellikle ağrısız bir işlemdir, ancak diş eti hastalığı veya diğer diş problemleri olan kişiler için bazen az da olsa rahatsızlık yaratabilir.
Diş taşı oluşumu, diş eti hastalıklarının en önemli nedenlerinden biridir. Yaygın görülen diş eti hastalıkları ise diş etinde şişlik, kızarıklık, kanama ve diş eti çekilmesidir. Diş taşına sebep olan bakteriler, diş kaybı da dahil olmak üzere, kalp hastalığı, akciğer hastalığı ve diğer ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Genel olarak diş taşının sebep olduğu bazı istenmeyen durumlar aşağıdaki gibidir:
Diş taşı, dişleri sararak asit üreten bakterilerin diş minesine zarar vermesine neden olabilir ve bu da diş çürüklerine yol açabilir.
Diş eti hastalıkları: Diş taşı, temizlenmediğinde daha da artarak bazı diş eti hastalıkları ortaya çıkabilir. Bu durumda yaygın görülen diş eti hastalığı ise diş eti iltihaplanmasıdır.
Diş taşları, dişleri oluşturan kemik dokuya zarar vererek diş kayıplarına varan istenmeyen durumlara yol açabilir. Dişler böyle bir durumda kolayca kırılabilir ya da çekilmek zorunda kalabilir.
Diş taşı, bakteri oluşumundan kaynaklı olarak kötü ağız kokusuna neden olabilir.
Diş taşı, diş minesine zarar vererek diş hassasiyetine neden olabilir.
Diş taşı temizliği, dişlere herhangi bir zarar vermeyen uygulamadır. Diş temizliği ile olası ağız ve diş sağlığı sorunlarının önüne geçilebilir. Diş taşı, dişlerde birikmiş plakların sertleşmesi sonucu oluşan sert bir madde olduğundan, normal diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile çıkarılamaz. Temizlik işlemi, profesyonel bir diş hekimi tarafından yapıldığı için diş minesine zarar verilmesi veya diş etlerinin zarar görmesi gibi etkiler görülmez. Ancak, işlemden sonra nadir de olsa diş eti kanaması veya diş hassasiyeti meydana gelebilir. Bu komplikasyonlar ise kısa bir süre içinde kendiliğinden kaybolur.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.